Mostanában sok sült bab receptet láttam, és kedvet kaptam ahhoz hogy kipróbáljam. A hentes egy gyönyörű oldalassal fogadott, így nem volt kérdés, hogy a bab felett az oldalas fog sülni.
Nagyon jó döntés volt! Ezt már előbb is el kellett volna készíteni.
Hozzávalók, ahogy készítettem:
Babhoz:
- 3 konzerv vörös bab
- 1 konzerv fehér bab
- 1 konzerv hámozott darabolt paradicsom
- 1 kis paradicsompüré
- 1,5 evőkanál melasz
- 1 púpos evőkanál barnacukor
- 250 g kockázott bacon
- 2 fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 5 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 2 evőkanál Worcester-szósz
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál ketchup
- BBQ rub (fűszerkeverék) amit az oldalashoz használtam
- só
- frissen örült színes bors
- 200 ml víz
Oldalashoz:
- 1 nagy darab sertés oldalas.
- BBQ rub (fűszerkeverék)
- 100 ml almalé
- 100 ml almaecet
Elkészítés:
A bab konzervekről leöntöttem a sós levet, csak 1-nek a levét tartottam meg. Minden hozzávalót beletettem egy fém tepsibe és jól összekevertem. Öntöttem hozzá kis vizet, picit száraznak találtam.
Mivel hideg volt, így 1 egész begyújtó kéménnyi brikettet gyújtottam be (a felső pár brikettet csak megvártam, hogy az alja elkezdjen izzani). Majd a hőmérsékletet 130-135 °C-ra stabilizáltam.
A tűztérnél egyik oldalra került a tepsi a babbal, a mások oldalra a brikettet. A kettőt elválasztottam egy cserép darabbal.
Majd a bab felett foglalta el méltó helyét az oldalas, így sütés közben telecsöpögött minden finomság a babba. Így ment 3 óra hosszat alma és akác füsttel. Az utolsó 30 percben az almalé - almaecet keverékével óvatosan megspricceltem. A 3. óra végén becsomagoltam a husit.
A babot feljebb költöztettem a rácsra és vissza tettem rá a becsomagolt oldalast. Most picit emeltem a hőmérsékletet 140-145°C-ra. Kb. 1,5 órát ment így. Az oldalast kicsomagoltam vigyázva az értékes szaftra és óvatosan ráöntöttem a babra, majd a husit vissza tettem a bab tetejére. Megkentem BBQ szósszal és még hagytam 30 percet a babon.
Csontok mentén elvágva ettük az oldalast a finom sült babbal!
Észrevétel, javaslat:
- A babból legközelebb valami egytálételt fogok kipróbálni. Plusz gerslivel és kolbásszal.
- Esetleg lehet édesebbre csinálni.
- A belecsöpögő hús szaft egy másik szintre emelte az ízélményt.
Próbáljátok ki!
Alaprecept ötlet, inspiráció: facebook Grill-BBQ-Nyárson sütés csoport, BBQ & grill fanok csoportja, youtube videók
Hús: Grznár Családi Húsbolt
Megjegyzések
Megjegyzés küldése