BBQ csirke szárny

 


Nagyon szeretjük a finom, szaftos csirke szárnyakat. Az egyik külföldi facebook csoportban nagyon megtetszett egy elkészítési forma. A kép címe az volt „Az unokáim már csak így hajlandóak megenni”

Kipróbáltuk, azóta is rendszeresen készítjük, jelentem az unokáknak igazuk volt. 

Nagyon szeretjük ezt a receptet, mert semmilyen extra figyelem nem kell hozzá (pl.: maghő, rácshő, forgatni a húst stb.). Így ideális, ha a kertben pakolászunk, kertet rendezünk stb. vagy épp erre vágyunk.

 

Hozzávalók, ahogy én készítettem:

  1. 15 db egész csirke szárny
  2. Fűszerkeverék (most a lusta ember fűszerkeveréke volt)
  3. 100 ml almalé
  4. 100 ml alma ecet
  5. 50 ml whisky

 

Elkészítés:

A szárnyakat alaposan megtisztítottam, majd szétvágtam 3 részre. A szárny végét mi nem szoktuk megenni. Így lett belőle 30 db (Kb. 15 db KFC-s csirke szárnyat szoktam megenni egy étkezésre, így szoktam kimatekolni az adagot, amikor kiakarom számolni, hogy x főre hány darab csirkeszárnyat kell készíteni)

Jó alaposan befűszereztem, majd ment egy éjszakára a hűtőbe. 

(lusta ember fűszerkeveréke; nálam = 1 zacskó Kotányi flekkent + 1 zacskó Kotányi fokhagymás sültcsirke fűszerkeveréket összekevertem mozsárban. Összetörtem ugyanitt kb. 9-10 szem feketeborsot, 4-5 szem szegfűborsot, és 1 evőkanál barnacukrot. Kiadós adag lesz belőle nem kell felhasználni mindet a husihoz.

57cm-es gömbgrillt használtam, 1 begyújtó kéményi brikettel.

Amíg begyullad a brikett, összekevertem az almalevet, alma ecetet és a whiskyt és beletöltöttem egy spricni-be. Sütés közben ezzel fogom fújkálni a husikat.

Indirekt sütőzónát alakítottam ki. Ennél a sütésnél gömbgrillben nekem az vált be, ha középre rakom a parazsat és körberakom felette a szárnyakkal a rácsot, mint egy napraforgó. Mehet rá a gill teteje. 

Intenzív alma és nagyon kevés akáccal füstölve 50-55 percig sütöttem. Közben, amikor csak eszembe jutott, lefújtam a bekevert almás lével.


A végeredmény mahagóni szín, finom füstös íz, kívül ropog belül szaftos és puha :)

 

Észrevétel, javaslat:

  1. Nekünk annyira nem jött be ha csak akáccal vagy bükkel füstöltük, túl markáns lett a füst íze
  2. Más spriccelő lötyivel is érdemes kipróbálni. Pl.:
    • szilva+alma ecet+whisky
    • szűrt naracslé+ alma ecet + triple sec
    • apósomék tippje: szűrt naracslé+fehérborecet+ whisky
  3. Érdekes lehet szinkronba hozni a füstölőfát a gyümölcslével.

 

Próbáljátok ki, megéri!

Alap ötlet: Facebook – Weber Kettle Fans csoportból

Hús: Grznár Családi Húsboltból

 

Megjegyzések