Nagyon szeretjük a finom, szaftos csirke szárnyakat. Az egyik külföldi facebook csoportban nagyon megtetszett egy elkészítési forma. A kép címe az volt „Az unokáim már csak így hajlandóak megenni”
Kipróbáltuk, azóta is rendszeresen készítjük, jelentem az unokáknak igazuk volt.
Nagyon szeretjük ezt a receptet, mert semmilyen extra figyelem nem kell hozzá (pl.: maghő, rácshő, forgatni a húst stb.). Így ideális, ha a kertben pakolászunk, kertet rendezünk stb. vagy épp erre vágyunk.
Hozzávalók, ahogy én készítettem:
- 15 db egész csirke szárny
- Fűszerkeverék (most a lusta ember fűszerkeveréke volt)
- 100 ml almalé
- 100 ml alma ecet
- 50 ml whisky
Elkészítés:
A szárnyakat alaposan megtisztítottam, majd szétvágtam 3 részre. A szárny végét mi nem szoktuk megenni. Így lett belőle 30 db (Kb. 15 db KFC-s csirke szárnyat szoktam megenni egy étkezésre, így szoktam kimatekolni az adagot, amikor kiakarom számolni, hogy x főre hány darab csirkeszárnyat kell készíteni)
Jó alaposan befűszereztem, majd ment egy éjszakára a hűtőbe.
(lusta ember fűszerkeveréke; nálam = 1 zacskó Kotányi flekkent + 1 zacskó Kotányi fokhagymás sültcsirke fűszerkeveréket összekevertem mozsárban. Összetörtem ugyanitt kb. 9-10 szem feketeborsot, 4-5 szem szegfűborsot, és 1 evőkanál barnacukrot. Kiadós adag lesz belőle nem kell felhasználni mindet a husihoz.
57cm-es gömbgrillt használtam, 1 begyújtó kéményi brikettel.
Amíg begyullad a brikett, összekevertem az almalevet, alma ecetet és a whiskyt és beletöltöttem egy spricni-be. Sütés közben ezzel fogom fújkálni a husikat.
Indirekt sütőzónát alakítottam ki. Ennél a sütésnél gömbgrillben nekem az vált be, ha középre rakom a parazsat és körberakom felette a szárnyakkal a rácsot, mint egy napraforgó. Mehet rá a gill teteje.
Intenzív alma és nagyon kevés akáccal füstölve 50-55 percig sütöttem. Közben, amikor csak eszembe jutott, lefújtam a bekevert almás lével.
A végeredmény mahagóni szín, finom füstös íz, kívül ropog belül szaftos és puha :)
Észrevétel, javaslat:
- Nekünk annyira nem jött be ha csak akáccal vagy bükkel füstöltük, túl markáns lett a füst íze
- Más spriccelő lötyivel is érdemes kipróbálni. Pl.:
- szilva+alma ecet+whisky
- szűrt naracslé+ alma ecet + triple sec
- apósomék tippje: szűrt naracslé+fehérborecet+ whisky
- Érdekes lehet szinkronba hozni a füstölőfát a gyümölcslével.
Próbáljátok ki, megéri!
Alap ötlet: Facebook – Weber Kettle Fans csoportból
Hús: Grznár Családi Húsboltból
Megjegyzések
Megjegyzés küldése