Pork Belly Burnt Ends

Sokat hallottam erről az ételről, igazi íz bombának mondták. Ki kellett hát próbálnunk. Több receptet, videót is megnéztem. Végre sort kerítettünk rá. Íme az eredmény. 

Hozzávalók, ahogy én készítettem:

  • 2 kg császárhús
  • Rub (fűszerkeverék)
  • BBQ szósz
  • almalé
  • vaj
  • barna cukor

Elkészítés:

A császárhúst megtisztítottam. Majd kb. 2x2 cm kockákra vágtam. Jó alaposan befűszereztem mindegyik kockát.

57 cm gömbgrillt (bogyó) használtam, indirekt zónát kialakítva. Amikor a hőmérséklet stabilizálódott a kívánt hőfokon (120 °C), tettem is a rácsra a husikat. 2 órán keresztül intenzív cseresznye és akác füstöt kapott (kevés akác, több gyümi).

A 2 óra elteltével a kis kockáimat bepakoltam egy fém edénybe, szórtam rá egy negyed bögre barnacukrot és 4-5 szelet vajat is tettem rá. Majd így letakarva, ment vissza a rácsra újabb 2 órára.

Közben 1 dl BBQ szószt higítottam kb. 1 -1,5 dl almalével.

Amikor letelt az újabb 2 óránk, levettem a husi tetejéről az alufóliát és ráöntöttem a higított BBQ lötyit és jó alaposan, de óvatosan összekevertem a husival, hogy mindenhol jól befedje.

Majd így vissza tettem a rácsra 1 órára. Itt már a hőmérsékletet megemeltem 150-160°C-ra. Szépen rákaramelizálódott minden finomság. Hát őszintén szólva, nem bírtuk kivárni az ajánlott pihentetési időt, csupán 10 percig tudtunk ellenállni az ínycsiklandozó illatú csemegének, utána neki estünk. 

A leírásoknak igazuk volt. Ez egy íz bomba. Ízes, ragacsos, szaftos, füstös.

Észrevétel, javaslat:

  1. Néha a hentesek szeretnek lusták, lenni a vágással és viszonylag sok hártya, porc, ín stb. van a húson. Ezért fontos, hogy a hús szépen meg legyen tisztítva.
  2. Itt is érdemes lehet játszadozni a füstölőfa - fűszer és a BBQ lötyi kombókkal. 

 

Próbáljátok ki megéri

Alap recept ötletek: facebook Grill-BBQ-Nyárson sütés csoport

Megjegyzések