Sokat hallottam erről az ételről, igazi íz bombának mondták. Ki kellett hát próbálnunk. Több receptet, videót is megnéztem. Végre sort kerítettünk rá. Íme az eredmény.
Hozzávalók, ahogy én készítettem:
- 2 kg császárhús
- Rub (fűszerkeverék)
- BBQ szósz
- almalé
- vaj
- barna cukor
Elkészítés:
A császárhúst megtisztítottam. Majd kb. 2x2 cm kockákra vágtam. Jó alaposan befűszereztem mindegyik kockát.
57 cm gömbgrillt (bogyó) használtam, indirekt zónát kialakítva. Amikor a hőmérséklet stabilizálódott a kívánt hőfokon (120 °C), tettem is a rácsra a husikat. 2 órán keresztül intenzív cseresznye és akác füstöt kapott (kevés akác, több gyümi).
A 2 óra elteltével a kis kockáimat bepakoltam egy fém edénybe, szórtam rá egy negyed bögre barnacukrot és 4-5 szelet vajat is tettem rá. Majd így letakarva, ment vissza a rácsra újabb 2 órára.
Közben 1 dl BBQ szószt higítottam kb. 1 -1,5 dl almalével.
Amikor letelt az újabb 2 óránk, levettem a husi tetejéről az alufóliát és ráöntöttem a higított BBQ lötyit és jó alaposan, de óvatosan összekevertem a husival, hogy mindenhol jól befedje.
Majd így vissza tettem a rácsra 1 órára. Itt már a hőmérsékletet megemeltem 150-160°C-ra. Szépen rákaramelizálódott minden finomság. Hát őszintén szólva, nem bírtuk kivárni az ajánlott pihentetési időt, csupán 10 percig tudtunk ellenállni az ínycsiklandozó illatú csemegének, utána neki estünk.
A leírásoknak igazuk volt. Ez egy íz bomba. Ízes, ragacsos, szaftos, füstös.
Észrevétel, javaslat:
- Néha a hentesek szeretnek lusták, lenni a vágással és viszonylag sok hártya, porc, ín stb. van a húson. Ezért fontos, hogy a hús szépen meg legyen tisztítva.
- Itt is érdemes lehet játszadozni a füstölőfa - fűszer és a BBQ lötyi kombókkal.
Próbáljátok ki megéri
Alap recept ötletek: facebook Grill-BBQ-Nyárson sütés csoport
Megjegyzések
Megjegyzés küldése