A lazac ízvilágát szerettem volna egy kicsit feldobni. Megtaláltam a régen vásárolt és elfeledett vörös cédrus füstölőlapot. Elérkezett az ideje, mert nagyon csábított hogy használjam.
Sajnos lekéstem a bőrős egybe lazacfiléről, ami szépen elterült volna a cédrus lapon, de szerencsére tenyérnyi filéket még találtam, ezek is jól mutattak a cédruson.
Hozzávalók ahogy készítettem:
- 3 bőrös lazacfilé
- 4 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál agávé szirup
- 1 teáskanál szárított kapor
- só
- frissen őrölt színes borskeverék
1,5 órára beáztattam a cédrus lapot. Amíg a cédrus fürdött, elkészítettem a szószt, amivel bekenhetem majd a halakat. Összekevertem a majonézt, mustárt, agávé szirupot és a kaprot, pici sót is tettem hozzá.
A lazacfiléket megmostam, picit megtörülgettem és mindegyik kapott egy kis borsot és sót. A bőrös részre is tettem sót, hogy a cédrusról könnyebben le lehessen majd szedni.
Az idő elteltével a cédrus lap kikerült a vízből és a felületét alaposan "szárazra" töröltem.
Bőrös részével lefelé ráhelyeztem a lazacokat és 2-t lekentem a szósszal. A harmadikat csak a sóztam és borsoztam. Szerettem volna érezni, hogy csak a füst és a minimális fűszer mellett milyen ízt ad a cédrus.
Begyújtottam 1 begyújtókéménnyi szenet és brikettet. Amikor szépen izzott, beöntöttem a gömbgrillbe indirekt zónát kialakítva. A cél hőmérséklet 175-200 °C. Amint a kívánt hőmérséklet stabilizálódott, a cédrus lappal a rácsra kerültek a halak (izzó szénnel ellentétes oldalra.)
A halakat 54 °C maghőig akartam sütni, ez jelen esetben kb. 25 perc körül meg is volt.
A cédrus lap forró volt, hőálló felületre raktam le. A vendégeim meg sem várták hogy hűljön egy picit, azonnal lekapkodták a halakat.
A cédrus füstje elegánsan érződött pont amennyire kell, nem nyomta el a hal ízét. Bőréről leomló, ínycsiklandozóan szaftos, kecsesen illatos, ízes lazac lett a végeredmény. Mennyei kombináció!
Észrevétel, javaslat:
- Hideg idő volt, a tervezett 1/2 kéménnyi szén kevés lett volna. Fontos, hogy a 175-200 °C tartományban süljön, így fog a cédrus száradni, és picit "megpörkölődve" füstöt adni.
- A cédruslap tényleg nagyon forró a végén!
- A cédruslapot legközelebb whiskybe fogom áztatni
Próbáljátok ki, különleges, könnyű és gyors étel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése