Agávés-Mustáros lazac, cédrus lapon

 

A lazac ízvilágát szerettem volna egy kicsit feldobni. Megtaláltam a régen vásárolt és elfeledett vörös cédrus füstölőlapot. Elérkezett az ideje, mert nagyon csábított  hogy használjam. 

Sajnos lekéstem a bőrős egybe lazacfiléről, ami szépen elterült volna a cédrus lapon, de szerencsére tenyérnyi filéket még találtam, ezek is jól mutattak a cédruson. 

   

Hozzávalók ahogy készítettem:

  • 3 bőrös lazacfilé
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál agávé szirup
  • 1 teáskanál szárított kapor
  • frissen őrölt színes borskeverék


Elkészítés:

1,5 órára beáztattam a cédrus lapot. Amíg a cédrus fürdött, elkészítettem a szószt, amivel bekenhetem majd a halakat. Összekevertem a majonézt, mustárt, agávé szirupot és a kaprot, pici sót is tettem hozzá. 

A lazacfiléket megmostam, picit megtörülgettem és mindegyik kapott egy kis borsot és sót. A bőrös részre is tettem sót, hogy a cédrusról könnyebben le lehessen majd szedni. 

 Az idő elteltével a cédrus lap kikerült a vízből és a felületét alaposan "szárazra" töröltem.

Bőrös részével lefelé ráhelyeztem a lazacokat és 2-t lekentem a szósszal.  A harmadikat csak a sóztam és borsoztam. Szerettem volna érezni, hogy csak a füst és a minimális fűszer mellett milyen ízt ad a cédrus. 

Begyújtottam 1 begyújtókéménnyi szenet és brikettet. Amikor szépen izzott,  beöntöttem a gömbgrillbe indirekt zónát kialakítva. A cél hőmérséklet 175-200 °C. Amint a kívánt hőmérséklet stabilizálódott, a cédrus lappal a rácsra kerültek a halak (izzó szénnel ellentétes oldalra.) 

A halakat 54 °C maghőig akartam sütni, ez jelen esetben kb. 25 perc körül meg is volt. 

A cédrus lap forró volt, hőálló felületre raktam le. A vendégeim meg sem várták hogy hűljön egy picit, azonnal lekapkodták a halakat. 

A cédrus füstje elegánsan érződött pont amennyire kell, nem nyomta el a hal ízét. Bőréről leomló, ínycsiklandozóan szaftos, kecsesen illatos, ízes lazac lett a végeredmény. Mennyei kombináció! 




Észrevétel, javaslat:

  1. Hideg idő volt, a tervezett 1/2 kéménnyi szén kevés lett volna. Fontos, hogy a 175-200 °C tartományban süljön, így fog a cédrus száradni, és picit "megpörkölődve" füstöt adni.
  2. A cédruslap tényleg nagyon forró a végén!
  3. A cédruslapot legközelebb whiskybe fogom áztatni

Próbáljátok ki, különleges, könnyű és gyors étel.


Alap ötlet:
https://www.weber.com/US/en/recipes/seafood/cedar-planked-salmon/weber-106580.html

Hal: Lidl



 

Megjegyzések