Október
31-re valami különleges/ meghökkentő étellel szerettem volna kedveskedni a
vendégeimnek.
Sok minden
megfordult a fejemben, a múmia-szerű sült hús, feketére festett csirkeszárny, mintha denevér szárny lenne, de ezek túl morbidok lettek volna a vendégeimnek. Végül
egy szofisztikáltabb ötletem támadt. Piláfot (rizses húst) készítettem, amit egy
nagy sütőtökbe töltve sütöttem készre.
Nagyon
látványos, és finom volt:
Hozzávalók, ahogy készítettem:
- 1 nagy sütőtök (picit több mint
6 kg)
- 1 kg pulyka felső comb
- 740 g sertés lapocka
- nagy marék aszalt szilva
- nagy marék mazsola mix
- nagy marék aszalt barack
- 1 nagyobb birsalma
- 100 g főtt szelíd gesztenye
- 2 vörös hagyma
- 1 bögre rizs
- kurkuma
- só
- sáfrányos szeklice
- olaj
- vaj
Elkészítés:
Megpucoltam a hagymákat és olajon
üvegesre pirítottam. 2 külön serpenyőt használtam a lapocka és a pulyka
elkészítéséhez. Amikor majdnem készre sültek, át tettem egy nagy edénybe.
Beletettem az aszalmányokat,
kimagozott darabokra vágott birsalmát, főtt gesztenyét, nagy csipet kurkumát.
Így főztem készre.
A tök tetejét óvatosan körbevágtam, a magokat kiszedtem. Belül olajjal kikentem és megsóztam a tököt. Először a húsos majd a rizses réteg került bele, amik váltották egymást. Amikor már közel volt a tök teteje, ismét rizst rétegeztem. Erre ráöntöttem a szeklicés vizet és meghintettem vaj darabkákkal, majd a maradék húsos ragut halmoztam rá úgy, hogy a tök teteje pontosan illeszkedjen.
Végül alufóliába tekertem a kész
töltött tököt.
2 begyújtókéménnyi brikettek
gyújtottam be.
Sajnos nem tudtam rátenni a gömbgrill tetejét, így meg kellett magasítanom a grill oldalát.
2 óra elteltével néztem meg. Úgy döntöttem kicsit hagyom még sülni, tehát végül
2,5 órát volt a rácson. Kóstolás után megállapítottam, hogy még akár a 3 óra is jól állt volna ennek az ételnek.
A vendégeknek nagyon bejött.
- máskor a lapockát kuktába főzném elő vagy csak pulyka és esetleg csirkét tennék bele.
- A maradék sütőtökből, sütőtök krémlevest csináltunk (recept hamarosan).
Próbáljátok ki, páratlan élmény, már
csak a felszeletelés része is fantasztikus
Húsok: Grznár Családi Húsbolt
Megjegyzések
Megjegyzés küldése