Piláf sütőtökben

 

Október 31-re valami különleges/ meghökkentő étellel szerettem volna kedveskedni a vendégeimnek. 

Sok minden megfordult a fejemben, a múmia-szerű sült hús, feketére festett csirkeszárny, mintha denevér szárny lenne, de ezek túl morbidok lettek volna a vendégeimnek. Végül egy szofisztikáltabb ötletem támadt. Piláfot (rizses húst) készítettem, amit egy nagy sütőtökbe töltve sütöttem készre. 

Nagyon látványos, és finom volt: 

Hozzávalók, ahogy készítettem:

  • 1 nagy sütőtök (picit több mint 6 kg)
  • 1 kg pulyka felső comb
  • 740 g sertés lapocka
  • nagy marék aszalt szilva
  • nagy marék mazsola mix
  • nagy marék aszalt barack
  • 1 nagyobb birsalma
  • 100 g főtt szelíd gesztenye
  • 2 vörös hagyma
  • 1 bögre rizs
  • kurkuma
  • só 
  • sáfrányos szeklice
  • olaj
  • vaj

 

Elkészítés:

 Megmostam és megtisztítottam a húsokat, majd falatnyi darabokra szeleteltem. Megsóztam és picit félre tettem. 

Megpucoltam a hagymákat és olajon üvegesre pirítottam. 2 külön serpenyőt használtam a lapocka és a pulyka elkészítéséhez. Amikor majdnem készre sültek, át tettem egy nagy edénybe. 

Beletettem az aszalmányokat, kimagozott darabokra vágott birsalmát, főtt gesztenyét, nagy csipet kurkumát. Így főztem készre. 

 A hús sütése közben megfőztem a rizst is, de nem főztem készre.

 1,5 evőkanálnyi sáfrányos szeklicét felöntöttem 2 dl forró vízzel.

A tök tetejét óvatosan körbevágtam, a magokat kiszedtem. Belül olajjal kikentem és megsóztam a tököt. Először a húsos majd a rizses réteg került bele, amik váltották egymást. Amikor már közel volt a tök teteje, ismét rizst rétegeztem.  Erre ráöntöttem a szeklicés vizet és meghintettem vaj darabkákkal, majd a maradék húsos ragut halmoztam rá úgy, hogy a tök teteje pontosan illeszkedjen.

Végül alufóliába tekertem a kész töltött tököt. 


 

2 begyújtókéménnyi brikettek gyújtottam be.

Sajnos nem tudtam rátenni a gömbgrill tetejét, így meg kellett magasítanom a grill oldalát. 

 Indirekt sütésre rendezkedtem be, körbe az izzó szén, középen a tök egy fémtálban (könnyebb legyen kiszedni). A tök alsó 1/3 körül mértem a hőmérsékletet 185-200 °C volt a terv. 

2 óra elteltével néztem meg. Úgy döntöttem kicsit hagyom még sülni, tehát végül 2,5 órát volt a rácson. Kóstolás után megállapítottam, hogy még akár a 3 óra is jól állt volna ennek az ételnek. 

 Óvatosan lekerült a rácsról és az alufóliát széthajtva felvágtam és hagytam szétnyílni, mint egy virágot középen a töltelékkel. 

A vendégeknek nagyon bejött. 


Észrevétel, javaslat:
  1. máskor a lapockát kuktába főzném elő vagy csak pulyka és esetleg csirkét tennék bele.
  2. A maradék sütőtökből, sütőtök krémlevest csináltunk (recept hamarosan).

 

Próbáljátok ki, páratlan élmény, már csak a felszeletelés része is fantasztikus

 

 

Húsok: Grznár Családi Húsbolt 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzések