Beköszöntött az ősznek az a szakasza, ami számomra szürke és lehangoló. A fák elveszítették a pompát, színeket. A közhangulat kiábrándító. Felmerült a kérdés, hogyan evezhetnénk a vérpezsdítő mediterrán térségbe, ha utazni sem lehet? - Mi sem kézenfekvőbb? Hozzuk az ízeket, a hangulatot haza. Ezzel mosolyt csalhatunk a vendégünk /szerettünk arcára (és a magunkéra is). Derűt, mediterrán ízt, a tengerpart andalító hullámait, és a napsütötte hegyvidékek lankáinak illatát kell hogy idézze az étel, amivel kedveskedni szeretnék. A kihívás adott volt.
Jelentem a próbálkozásom, a kísérlet mennyeien sikerült! Szeretettel ajánlom mindenkinek aki szereti a birka hús ízét.
Hozzávalók:
- 1.3kg racka juh lapocka, csontos
- 1 evőkanál mi csak „görög fűszerkeverék”-nek hívjuk:
- (1 evőkanál mindegyikből:
- oregánó
- majoránna
- kakukkfű
- bazsalikom
- fél evőkanál:
- őrölt rozmaring)
- Citrom héj
- 2 teáskanál Só
- 1 teáskanál Fekete Bors
- 1 teáskanál Fokhagyma por
Sütéshez lötyi:
- 100 ml száraz fehér bor (furmint)
- 50 ml fehérborecet
- Fél citrom leve
- 2 evőkanál vaj
Szósz:
- 3 dl görög joghurt
- fél citrom leve
- maroknyi friss menta, (borsmenta, koktél menta vegyesen)
- 1 teáskanál száraz őrölt menta
- csipet só
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál agávé szirup
Tortilla:
- 320 g liszt
- 180 ml langyos víz
- 1 csapott evőkanál só
- 60 ml olaj
Elkészítés:
Elkészítettem
a rub-ot (fűszerkeverék), összekevertem egy tálba a görög fűszerkeveréket, sót,
fekete borsot, fokhagyma port és a reszelt citrom héját. Majd ezzel a keverékkel
egyenletesen befűszereztem a husit.
Amíg a
husi pihent, előkészítettem a gömbgrillt. 57 cm gömbgrillt használtam, indirekt
zóna kialakítással. Viszont itt a hosszantartó sütésidő és alacsony hőmérséklet
miatt a snake method-ot (kígyó alakba rakva a brikettet) használtam.
Begyújtottam 10 db brikettet.
Amig felizzottak,
a gömbgrillt 2 sorban körberaktam brikettel, mint a dominókat, kihagyva kb. 40
cm részt. Majd ennek a tetejére még 1 sort tettem, az első 6-8 brikettet
kivéve. Szépen körberaktam füstölőfákkal. Szilva és cseresznyefát használtam,
egy pici szelet boroshordóval (használt boroshordó donga). Itt betudtam „állítani”, hogy mikor,
milyen fával és milyen intenzitással szeretnék füstöt kapni.
Az
egész kör közepére tettem egy alu tálat, amibe csepegni tudott sütés közben a
húsból a húslé, zsír stb. Amikor
elkészültem kb. addigra már szépen izzott a 10 db brikettem óvatosan a
„szénkígyó” elejére öntöttem, ahova nem tettem felső sort. Így egyenletes hőmérsékletet
tudtam tartani brikett utánpótlás bajlódása nélkül.
Stabilizáltam a hőt, a terv 110 - 120 °C (amikor reggel kezdtem a sütést -7°C
volt kint de szépen kitartott a brikett). Végül mehetett fel a hús, középre a
tál fölé. A húsi kapott egy maghőmérőt, amit beállítottam 74 °C-ra. Amikor
elérte a kívánt hőfokot, levettem a tűztől és egy fém Ikeas tepsibe tettem.
Összekevertem
az ecetet, bort, citromlevet és ráöntöttem a húsra majd a vajat is rátettem. Sütőpapírral lefedtem a tepsit majd az egészet
becsomagoltam alufóliába és mehetett is vissza a bogyóba (továbbra is
megpróbáltam tartani a 110°C-120°C rácshőt), míg a hús el nem érte a 94 °C
maghőt. A teljes sütés kb. 5 órát vett igénybe.
1 órát
pihent hűtőládában.
Amíg a hús pihent, összekevertem a szósznak valót, majd félreraktam.
Illetve
a tortilla alapanyagokat is összekevertem. A kapott tésztát kiporcióztam, majd
vékonyra kinyújtottam és serpenyőben kisütöttem.
Elérkezett
a várva várt idő, a husit darabokra téptem/ vágtam. Majd beletekertem a tortillába a szaftos sült bárány húst, amihez friss ropogós salátát, illatos fűszeres joghurtos szószt és egy kis eredeti görög feta sajtot halmoztam .
Fantasztikusan mámorító élmény volt! A birka íze enyhén érződött, finom és szaftos volt a hús, gyönyörű
füstgyűgyűvel (smokering). Az állaga hibátlan volt, a fűszerek, füst és a savanykásan édeskés íz szépen harmóniában voltak.
Észrevétel,
javaslat:
- Kipróbálnám narancs füstölőfával is.
- Egy pikánsan csípős paprikakrém is jól állhat neki
- Leközelebb többet csinálok, nagyon gyorsan elfogyott 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése