Sós karamell torta

 

Feleségem a születésnapjára sós karamell tortát kért. 

Igyekeztem a kedvében járni és csinálni neki egy fenségesen finom tortát. Sikerült, még jobban is, mint az vártam volna. Az egész családnak nagyon ízlett, azóta már többször elkészítettük ezt az édesen krémesen, mámorosan mennyei, de mégsem geil, roppant laktató "csoda" desszertet. 


Hozzávalók:

  • bolti piskóta

Sós karamellhez:

  • 1 bögre cukor
  • 1/2 bögre habtejszín
  • 60 g vaj
  • 3/4 evőkanál só (himalájait használtam)
Krémhez:
  • 500 g mascarpone
  • 2,5 ml habtejszín
  • vanília aroma
  • 4 evőkanál porcukor + 1 teáskanálnyi a habhoz
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés:

Előszőr a sós karamell szirupot készítettem el.

A cukrot egy lábosban folyamatos keverés mellet elkezdtem melegíteni addig míg minden cukor kristály elolvadt, azután picit levéve a tűzről hozzáadtam a vajat. Miután teljesen elolvadt a vaj, óvatosan hozzáadtam a tejszínt. Addig kevergettem hol visszatéve hol levéve a tűzről, amíg újra egy gyönyörű folyékony masszát nem kaptam. Végül beletettem a sót, jól elkevertem és pár másodpercre visszatettem a tűzre, hogy biztosan elolvadjon.  Félretettem, hogy picit hűljön a felhasználásig.

A mascarponét a cukorral, vanília aromával egy tálban felvertem.

A habtejszínt a cukorral elkezdtem habbá verni, pár másodperc után beletettem a habfixálót is, majd kemény habbá vertem. 

Végül összekevertem a habot és a mascarponét, tettem bele 1 pici csipet sót, majd robotgéppel összedolgoztam.

A piskótát 3 részre vágtam, és elkezdtem megkenni először a habbal, utána pár kanál karamell szósszal. 

Tehát: piskóta, krém, karamell, piskóta, krém, karamell, piskóta, krém, majd a maradék krémmel körbekentem a tortát. Karamell szósszal díszítettem. 

A megmaradt karamellszósz hűtöben több hétig is eláll(na)  

1 éjszakát pihent a hűtőben. 


Próbáljátok ki de vigyázatt erősen addiktív. :)


Megjegyzések