Sous Vide ribeye (rostélyos)

 


Pénteken vendégek jöttek. Sous vide ribeye steak volt a menü.

Eddig is imádtuk a steakeket, viszont nyáron kaptam egy nagyon jó tippet, miszerint a METRO áruházban keressem a rostélyost, mert jó ár/érték arányú termék. Tökéletes az "átlagos" mindennapokra vagy gyakorolni, de különlegesen szép darabokat is ki lehet fogni. 

Még egyszer hálásan köszönöm az FNYBBT-nek a tippet. 

Kérésre, most  sous vide ribeye készült. (Sous vide továbbiakban SV)

Hozzávalók ahogy készítettem:

  • 4 db 250-300 g ribeye (kb.: 2,5 cm)
  • SPG fűszerkeverék (só-bors-fokhagyma)
  • majonéz
  • rozmaringos fokhagymás fűszervaj

Elkészítés: 

Pont kifogytam az SPG-ből, ezért a fűszerkeverék összeállításával kezdtem. Az ízlésünknek a 2 rész fokhagymapor, 2.5-3 rész só és 3,5 rész bors vált be. Ezeket egy üres fűszerszóróba tettem és jól összeráztam. 

A húsból 4 db kb. 2.5 cm szeleteket vágtam. Picit oválisabb alakra formáztam és konyhai kötözőzsineggel duplán körbekötöttem, biztos ami biztos alapon, nehogy szétessen a különböző izomcsoportok találkozásánál. 


Alaposan befűszereztem mindegyik oldalát a frissen kevert SPG-vel, majd vákuumzacskóba tettem és levákuumoztam őket. 

A SV rudat beállítottam 54°C-ra. Amikor a víz elérte a kívánt hőmérsékletet, beletettem a tasakokat és 2 órára állítottam be az időzítőt. 

Mikor lejárt az idő, kiemeltem a tasakokat a vízből. A húsokat kivettem a tasakokból és egy rácsra tettem, óvatosan szárazra töröltem minden oldalát. A befejező fázis előtt vártam, hogy a hőmérséklete kicsit visszahűljön, nehogy a serpenyőben a kérgesítés közben túlsüljön a hús.

Elérkezett az idő, nagy lángon az öntöttvas serpenyő alá gyújtottam. Amíg szépen melegedet óvatosan, vékonyan megkentem a steakek oldalát majonézzel. (A majonézzel való kérgesítést  mostanában sokszor használom, nagyon megtetszett, szép egyenletes kérget lehet vele csinálni.)

Amikor a serpenyő kellőképpen felforrósodott, tettem bele egy kis kanál kacsazsírt, pár másodperc után óvatosan beletettem a steakeket is. kb. 30-60 másodpercig sütöttem, majd megfordítottam ott. Ez az oldal is kb. 30-60 másodpercet kapott. 

Mielőtt elkészült volna, rátettem a fűszervajat, és a rotyogó vajjal locsolgattam. 

Pár percet pihentettem, majd a tányérokon egy szelet pirítós kenyérre helyeztem a húst. Levágtam a kötöző zsinegeket és befejeztem a tálalás.  Került még mellé steakkrumpli, káposzta saláta és grillezett répa is.

A végső mozdulat egy kevés sópehely szórás volt és már ment is az éhes vendégek elé.  


Mindenkinek hihetetlenül ízlett, én is nagyon elégedett voltam. 


Hús: METRO 

Megjegyzések