Tanakodtunk milyen ételt készítsünk. Teljes volt az összhang, hogy hús legyen, de most nem kívántuk sem a marhát, sem a sertést és a szárnyasokhoz sem volt valami sok kedvünk. Egyszer csak eszünkbe jutott, hogy még van bárány husink a fagyasztóban.
Egyből felcsillant a szemünk, és Sous vide báránygerincet készítettem belőle.
Hozzávalók:
- 600 g báránygerinc (csont nélkül)
- só
- bors
- kakukkfű
- repceolaj
- kacsazsír
- 1 evőkanál fűszervaj (oregánós, bazsalikomos, fokhagymás)
Zöldségekhez:
- 6 sárgarépa
- 4 krumpli
- szőlőmag olaj
- só
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Meghámoztam a krumplit és a sárgarépát. A krumplit felkockáztam, a répákat hosszába feleztem, vagy negyedeltem.
Meglocsoltam szőlőmagolajjal és megsóztam. Külön - külön bezacskóztam és levákuumoztam.
SV rudat beállítottam 85°C-ra, amikor a víz felmelegedett, beletettem a vákuumozott zöldségeket és beállítottam az időzítőt 2 órára. Alufóliával letakartam az edényt, hogy minél kevesebb víz párologjon.
Úgy jött ki a lépés, hogy a zöldségeket 1 nappal korábban elkészítettem de nem volt idő megenni így, mikor letelt az idő, kivettem a zöldségeket a vízből és váltott, jeges vízben lehűtöttem. Majd betettem a hűtőbe.
A gerincet szépen lefejtettem a csontról, megtisztítottam. Megkentem repce olajjal és befűszereztem sóval, borssal és a kakukkfűvel. Bezacskóztam és levákuumoztam.
SV rudat beállítottam 58°C-ra, amikor a víz felmelegedett, beletettem a vákuumozott husit és beállítottam az időzítőt 45 percre.
Az utolsó 20 percben mellé tettem a hűtőből kivett levákuumozott zöldségeket az előző napról.
Amikor letelt az idő, kivettem a zacskókat a vízből.
A répát szőlőmag olajon dobva - rázva megpirítottam. Utána következett a krumpli, amikor szépen megpirult 1 kanál vajat adtam hozzá és azzal jól összeforgattam.
A húst óvatosan kivettem a tasakból és egy rácsra tettem.
Szárazta töröltem minden oldalát. A befejező fázis előtt úgy ítéltem meg, hogy eleget vártam már a zöldségek elkészítése miatt.
Itt az idő: nagy lángon az öntöttvasserpenyő alá gyújtottam. Amikor elérte a kívánt hőfokot bele tettem egy kevés kacsazsírt és pár másodperc után ment bele a hús is. 30-30 másodperc alatt körbe pirítottam.
Tűzről levéve pihentettem 5 percet. Majd felvágva a zöldségekkel tálaltam.
A SV- zöldség köret, a szaftos hússal, amin leheletnyit lehetett érezni a bárány ízét, valami hihetetlen élményt adott. Biztos, hogy még el fogjuk készíteni.
Ti is próbáljátok ki!
Észrevétel, javaslat:
- Nekem a hús elbírta volna a 60 perces főzési időt
Recept ötlet:
Michael Koch - Guido Schmelich Szuvidálás című könyve.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése