Sous vide Báránygerinc

 

Tanakodtunk milyen ételt készítsünk. Teljes volt az összhang, hogy hús legyen, de most nem kívántuk sem a marhát, sem a sertést és a szárnyasokhoz sem volt valami sok kedvünk. Egyszer csak eszünkbe jutott, hogy még van bárány husink a fagyasztóban. 

Egyből felcsillant a szemünk, és Sous vide báránygerincet készítettem belőle.


Hozzávalók:

  • 600 g báránygerinc (csont nélkül)
  • bors
  • kakukkfű
  • repceolaj
  • kacsazsír
  • 1 evőkanál fűszervaj (oregánós, bazsalikomos, fokhagymás)
Zöldségekhez:
  • 6 sárgarépa 
  • 4 krumpli
  • szőlőmag olaj
  • 1 evőkanál vaj
Elkészítés:

Meghámoztam a krumplit és a sárgarépát. A krumplit felkockáztam, a répákat hosszába feleztem, vagy negyedeltem. 
Meglocsoltam szőlőmagolajjal és megsóztam. Külön - külön bezacskóztam és levákuumoztam.
SV rudat beállítottam 85°C-ra, amikor a víz felmelegedett, beletettem a vákuumozott zöldségeket és beállítottam az időzítőt 2 órára. Alufóliával letakartam az edényt, hogy minél kevesebb víz párologjon.

Úgy jött ki a lépés, hogy a zöldségeket 1 nappal korábban elkészítettem de nem volt idő megenni így, mikor letelt az idő, kivettem a zöldségeket a vízből és váltott, jeges vízben lehűtöttem. Majd betettem a hűtőbe.

A gerincet szépen lefejtettem a csontról, megtisztítottam. Megkentem repce olajjal és befűszereztem sóval, borssal és a kakukkfűvel. Bezacskóztam és levákuumoztam.


SV rudat beállítottam 58°C-ra, amikor a víz felmelegedett, beletettem a vákuumozott husit és beállítottam az időzítőt 45 percre. 
Az utolsó 20 percben mellé tettem a hűtőből kivett levákuumozott zöldségeket az előző napról.

Amikor letelt az idő, kivettem a zacskókat a vízből. 
A répát szőlőmag olajon dobva - rázva megpirítottam. Utána következett a krumpli, amikor szépen megpirult 1 kanál vajat adtam hozzá és azzal jól összeforgattam.

A húst óvatosan kivettem a tasakból és egy rácsra tettem.

Szárazta töröltem minden oldalát. A befejező fázis előtt  úgy ítéltem meg, hogy eleget vártam már a zöldségek elkészítése miatt.

Itt az idő: nagy lángon az öntöttvasserpenyő alá gyújtottam. Amikor elérte a kívánt hőfokot bele tettem egy kevés kacsazsírt és pár másodperc után ment bele a hús is. 30-30 másodperc alatt körbe pirítottam.

Tűzről levéve pihentettem 5 percet. Majd felvágva a zöldségekkel tálaltam.

A SV- zöldség köret, a szaftos hússal, amin leheletnyit lehetett érezni a bárány ízét, valami hihetetlen élményt adott. Biztos, hogy még el fogjuk készíteni. 

 Ti is próbáljátok ki!


Észrevétel, javaslat:

  1. Nekem a hús elbírta volna a 60 perces főzési időt


Recept ötlet: 

Michael Koch - Guido Schmelich Szuvidálás című könyve.

Megjegyzések