Sült hagyma

  

Szerettem volna valami izgalmas köretet készíteni. Ez a vaj-puha, édesre karamellizálódott sült hagyma nagyon megtetszett. 

Sült húsok mellé tálalva, vagy a köretet megkoronázva eszméletlen jó cucc.


Hozzávalók:

  • 4 nagyobb vöröshagyma
  • alma ecet
  • só 
  • frissen őrölt bors
  • vaj

Elkészítés:

A hagymák héját a hagymán hagytam, fontos szerepük lesz.

Begyújtottam 1 begyújtó kéménnyi szén - brikett keveréket. Miután beizzott beleöntöttem a kis 47 cm gömbgrillbe, majd szépen egyletesen eloszlattam, és 4 "lyukat" csináltam közéjük. Idetettem a hagymákat. Majd rátettem a grill tetejét.  Néha  megforgattam a hagymákat, hogy egyenletesen süljenek. Így sült addig, amíg teljesen megpuhultak. Amikor a kést úgy szúrtam bele, hogy semmilyen ellenállásba nem ütköztem, tudtam kész és jöhet a következő lépés.

A hagymákat ezután egy tányérra tettem és vártam, hogy kihűljön annyira, hogy meg tudjam fogni kézzel. Ezután az égett részeket óvatosan leszedtem és a hagymákat félbevágtam. 

Beletettem egy alu tálba, tettem hozzá pár nagyobb darab vajat és megsóztam, borsoztam.


A gömbgrillben pótoltam a leégett szenet és indirekt sütőzónát alakítottam ki (szén csak az egyik oldalon volt).  Majd visszatettem a hagymákat a  rácsra, az  indirekt  zónába, hőmérséklet kb 170°C volt. 

Amikor a vaj teljesen elolvadt, a hagymákat megforgattam benne, hogy mindenhol vajas legyen. 
10 percre a szén fölé tettem (direkt zóna). Majd ismét indirekt zónába téve megspricceltem almaecettel és még 30-40 percet sütöttem.

Melegen, langyosan tálaltam a hús mellé. 

 Ínycsiklandozóan finom, próbáljátok ki! 


Alap ötlet:
https://www.weber.com/US/en/recipes/veggies/melted-onions/weber-1850.html

Megjegyzések